Virtual reality bril huren

VR Brillen (huren)

Je kunt geen speelgoed reclameblaadje openslaan of er staan wel enkele VR brillen in. Op de PSVR van Sony na zijn het smartphone houders waar niet veel techniek schuil gaat onder de plastic kap.

Het zijn leuke producten om kennis te maken met Virtual Reality, voor het echte werk moet je toch investeren in een Oculus Rift of een HTC Vive. Zelfs een Gear VR van Samsung biedt al wat meer kwaliteit. Je kunt ook VR Brillen huren, bijvoorbeeld voor een feest, een zakelijk evenement of voor een schoolproject. Wat zijn VR Brillen, wat kun je ermee en kun je beter VR Brillen kopen of huren? In dit artikel worden al deze vragen beantwoord.

Wat zijn VR Brillen?

Je kunt ze VR Brillen noemen of Virtual Reality headsets, het zijn grote brillen die je op je hoofd kunt zetten waardoor je een virtuele wereld om je heen ziet. Je kunt VR Brillen momenteel in twee categorieën verdelen:

Met eigen schermen

De HTC Vive, de Oculus Rift en de PSVR zijn allemaal VR Brillen met ingebouwde schermen en een koppeling naar een krachtige PC of spelcomputer. De VR headsets zijn voorzien van eigen schermen voor de weergave van het Virtual Reality beeld. Virtual reality applicatie laten maken. Dankzij de processorkracht van de gekoppelde computer is het resultaat zeer overtuigend. Je kunt niet alleen rondkijken, je kunt ook rondlopen en elke beweging die je maakt wordt één op één weergeven in de virtuele wereld.

Pluspunten:

 • Hoge beeldkwaliteit
 • Kwalitatief goede content
 • Overtuigende ervaring
 • Optioneel uitbreidbaar met accessoires

Minpunten:

 • Hoge aanschafprijs
 • Relatief veel ruimte nodig
 • Koppeling met kabel aan PC of spelcomputer

Een smartphone houder

De Google Cardboard, Daydream View, Homido headset en de Gear VR van Samsung, het zijn allemaal smartphone houders die gebruik maken van de processorkracht van de smartphone en ook het beeldscherm. Een aantal van deze VR Brillen zijn universeel te gebruiken voor meerdere toestellen, bij de Gear VR en in mindere mate de Daydream View is de keuze aan toestellen beperkt. De kwaliteit van de ervaring is vaak lager in vergelijking met de dure VR Brillen, je kunt wel draadloos kijken en spelen.

Pluspunten:

 • Lage aanschafprijs
 • Weinig ruimte nodig
 • Naast smartphone geen extra hardware nodig

Minpunten:

 • Kwaliteit minder overtuigend
 • Alleen detectie van rotatie, niet positie
 • Content vaak wat eenvoudig en beperkt

Deze twee soorten VR Brillen zullen in de loop der tijd steeds verder naar elkaar toegroeien. De Oculus Rift zal een draadloze opvolger krijgen, het prototype heet Santa Cruz, voor de Rift is er een zender die de VR headset draadloos verbindt met de PC. Aan de andere kant worden smartphones steeds krachtiger.

Augmented Reality en Mixed Reality

Naast Virtual Reality of VR bestaan er ook nog Augmented Reality ofwel AR en Mixed Reality wat ook MR genoemd wordt. Naast overeenkomsten zijn er ook enkele belangrijke verschillen tussen deze technologieën:

Virtual Reality

Zodra je de VR Bril op je hoofd zet zie je een virtuele wereld die door de computer gegenereerd wordt. Het gehele gezichtsveld wordt vervangen door het computerbeeld, je kunt vrij rondkijken en rondlopen. Let op dat er geen koffietafel in de weg staat! De Oculus Rift en HTC Vive zijn VR Brillen.

Augmented Reality

“Augmented” geeft aan dat er iets wordt toegevoegd aan de realiteit. Bijvoorbeeld Google Glass, een bril met teksten en plaatjes in beeld. Deze beelden staan doorgaans los van de realiteit, je kijkt door een bril of vaker nog via het scherm van een smartphone of tablet. Je wordt niet compleet uit de werkelijkheid gehaald, de extra laag is herkenbaar als een computer gegenereerd beeld.  Laat nu de Google Cardboard virtual reality bril bedrukken. 

Mixed Reality

Dit is een geavanceerde vorm van Augmented Reality waarbij de virtuele laag perfect past in het normale beeld. De scheiding tussen echt en toegevoegd is niet of nauwelijks meer te onderscheiden. Zo kun je een astronaut voor je ogen zien zweven, je kunt er volledig omheen draaien alsof de astronaut echt in de ruimte zweeft. De Microsoft Hololens is een dergelijk type headset, Magic Leap werkt aan een soortgelijke technologie.

VR Brillen huren of kopen?

Je kunt voor een paar euro een (nep) Google Cardboard houder kopen. Steek er een smartphone in en je kunt in de virtuele wereld stappen. Nou ja, stappen, meer rondkijken want deze technologie is erg beperkt. Voor een overtuigende Virtual Reality ervaring zul je toch iets meer moeten investeren. De Gear VR Bril biedt al wat meer kwaliteit en een draadloze ervaring. Een bijkomend voordeel is de meer afgesloten App store met relatief hoge kwaliteit content. Je hebt er wel een luxe Samsung toestel voor nodig en wat kennis van VR toepassingen is ook mooi meegenomen. Er zijn bedrijven die Gear VR Brillen verhuren en de nodige begeleiding geven. Vervolgens heb je de VR Brillen zoals de Oculus Rift en de HTC Vive. Als je de headset, de PC en controllers bij elkaar optelt zit je al snel aan vijftienhonderd euro of hoger voor een compleet systeem. Dan wordt het huren van een VR Bril een interessante optie. Ook gezien de technische kennis die vereist is voor het configureren van de gehele opstelling. Je kunt nu de Oculus Rift VR Bril huren.

Met VR Brillen kun je op elke locatie naar een andere wereld reizen, kies de juiste VR headset voor de juiste toepassing, laat je hierbij adviseren door specialisten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *