360 graden video vr film laten maken

Sinds het ontstaan van bewegende filmbeelden is er veel veranderd. Eerst keken we naar schokkerige zwart-wit beelden, later kwam er geluid bij, kleur bracht een nieuwe ervaring naar film, 3D film werd diverse malen geïntroduceerd met wisselend succes en surround geluid is nu haast standaard in de huiskamer. 360 Graden video is geen nieuwe technologie, het is wel een manier van films bekijken die dankzij VR headsets veel laagdrempeliger is geworden.

Iedereen met een smartphone kan 360 graden panorama videoclips bekijken op YouTube. De apparatuur om 360 graden video op te nemen is zelfs voor consumenten betaalbaar geworden. Toch zijn er verschillen in de kwaliteit van panorama video evenals de toepassingen van dit relatief nieuwe medium. 360 Graden video varieert van Cirque du Soleil tot interactieve lessen in het klaslokaal, wat maakt panorama video eigenlijk zo bijzonder? En waarom zou je een 360 graden video laten maken in plaats van zelf een 360 graden video maken?

360 Graden Video of Panorama Video?

De termen “360 graden video” en “panorama video” worden door elkaar gebruikt. De toeschouwer bevindt zich op een centraal middelpunt, de film wordt als een cilinder om de kijker heen gebogen. De 360 graden video is een “platte” en zeer brede filmstrip die door de cilindervorm de impressie geeft dat je in de film staat. Afhankelijk van het type camera en het soort video kun je naast horizontaal ook (deels) verticaal kijken. Sommige 360 graden videoclips zijn als een bol opgenomen waardoor je ook de lucht en de vloer kunt zien. Bij dit soort video’s is er vaak wat meer vertekening in het beeld zichtbaar.

Het verschil tussen 360 Graden Video en Virtual Reality

Je kunt een Virtual Reality headset zoals de Oculus Rift en de HTC Vive gebruiken, of een Smartphone houder zoals de Google Cardboard en de Gear VR om VR apps te bekijken en 360 graden video. In beide gevallen kun je om je heen kijken, toch zijn er verschillen tussen 360 graden video en “echte” Virtual Reality. Heel simpel gesteld sta je bij 360 graden video in het midden met video om je heen, bij VR kun je vrij rondlopen in een driedimensionale ruimte. De factor interactie maakt VR echt Virtual Reality. 360 Graden is altijd een platte strip, zelfs wanneer het stereoscopische video betreft.

Stereoscopische 360 Graden Video

Naast de verschillende manieren om het beeld om de kijker te draaien, in een cilinder of in een bolvorm is er ook een verschil tussen 2D en 3D panorama videoclips. En dat verschil kan in praktijk erg veel verschil maken. Een normaal televisiebeeld wordt weergegeven in twee dimensies, horizontaal en verticaal, er is geen waarneming van diepte. Bij een 360 graden video is dat in beginsel niet anders. Het voordeel van een VR headset is de scheiding tussen het linkeroog en het rechteroog, daarmee wordt 3D weergave mogelijk. Bij stereoscopisch beeld wordt de film of het spel vanuit twee standpunten opgenomen met enkele centimeters afstand. De afstand tussen jouw ogen om precies te zijn, zo ervaar je diepte. De meeste 360 graden camera’s kunnen alleen 2D beelden opnemen, de ervaring is daarmee minder overtuigend. De professionele panorama video productiehuizen maken gebruik van speciale camera’s die wel stereoscopisch beeld kunnen opnemen, het effect is opmerkelijk. Bij een App als Google Spotlight of de YouTube speler kun je kiezen voor een 360 graden beeld op een computerscherm of via een Google Cardboard. Wanneer het beeld in stereoscopisch 360 graden video is opgenomen zal de ervaring met een headset veel beter zijn.

180, 240 en 360 graden video

360 Graden is een complete cirkel, bij 360 graden video kun je dus compleet rondkijken. Als de camera voorzien is van de juiste lenzen en goede software zul je niet zien waar uiteinden van de platte en brede videostrips zich bevinden. Goedkopere camera’s hebben hier wat meer moeite mee. 360 Graden video is niet de beste oplossing voor alle soorten content. Wanneer je op de bank zit heb je waarschijnlijk geen zin om continu te draaien. Filmmakers moeten daarom rekening houden met het publiek en het effect op de kijker. Bij een horrorfilm kun je de kijker enorm laten schrikken wanneer er plotseling een monster achter je verschijnt, bij een voetbalwedstrijd is het publiek achter je in het publiek toch minder belangrijk.

Daarom worden er ook panorama films gemaakt in 180 graden en 240 graden. Dat maakt het technisch veel eenvoudiger, de regisseur en de hele crew kan zich achter de camera verschuilen, daarnaast kun je ook veel data besparen bij streaming video. Net als je voor normale films verschillende “aspect ratios” hebt als 4:3, 16:9 en 21:9 kun je dus ook panorama films bekijken die niet de volledige 360 graden benutten.

Waar kun je 360 Graden films vinden?

Je hoeft gelukkig niet naar de 360 graden videotheek te rijden, ook hoef je geen IMAX theater op te zoeken (al zijn die films wel een stuk mooier dan thuis). YouTube biedt al sinds enige tijd vele 360 graden films aan. Je kunt op een PC met een muis de filmpjes bekijken en draaien, met een VR headset wordt de ervaring vele malen beter. Facebook biedt ook 360 graden videoclips aan, ze hebben zelfs uitgebreide tools voor 360 graden video producenten waarbij je in kunt stellen waar het “point of interest” zich bevindt en je kunt achteraf zien welk deel van het beeld het meeste wordt bekeken. Samsung kiest met hun Gear VR regelmatig voor losse 360 graden video apps die je in hun App store kunt downloaden.

Zo gaven ze al een tour van de Olympische Spelen in Rio en ze hebben al diverse indrukwekkende korte films gemaakt in samenwerking met Cirque du Soleil. Apps als Within en NextVR proberen de YouTube van VR te worden, er is nog geen standaard dienst waar je alles kunt bekijken.

Maak je eigen 360 Graden video opnames, of laat het doen

Wil je zelf de nieuwe Felix&Paul worden? Dit duo is verantwoordelijk voor meerdere 360 graden films en documentaires waarmee ze al diverse prijzen in de wacht hebben gesleept. Je kunt ook op een bescheiden manier starten met 360 graden video door een camera te nemen zoals de Ricoh Theta of de Kodak PixPro. Deze modellen zijn beide verkrijgbaar in lage(re) en hogere resoluties, hoe hoger het aantal pixels hoe scherper het beeld. Samsung heeft voor hun smartphones de Gear 360 panorama camera ontwikkeld. Dit soort consumenten 360 graden camera’s filmen 2D panorama beelden, dus niet stereoscopisch. Er zijn ook professionele oplossingen, de ontwikkeling gaat momenteel erg snel. Van 16 GoPro camera’s in een cirkel tot de Lytro camera die echte diepte kan filmen met “Light Field” technologie. Als je wilt testen met panorama fotografie kan dat met diverse gratis apps voor je smartphone. Zowel Apple als Android bieden panorama fotografie, de gratis Cardboard Camera van Google laat je 360 graden foto’s maken die wel stereoscopisch zijn en ook het geluid opnemen.

360 Graden video’s laten maken

Het is ook een optie om professioneel 360 graden video’s te laten maken. Hierbij wordt door professionele VR bedrijven aan alle zaken gedacht. Het gaat hier om zaken als het volledige concept, het te vertellen verhaal, sounscapes en het te projecteren beeld in de VR video voor bedrijfsdoeleinden. Zo is voor een VR promotiefilmpje op een event een heel andere VR video nodig dan voor een grote zaal waar iedereen tegelijk VR video kijkt.

Het kan zijn dat u bij drukkerijen een VR Carboard wil bestellen, maar die beschikken vaak niet over de nodige kennis – en vooral stansmessen. Daarom kunt u beter elders uw Google Cardboards laten bedrukken.

One Reply to “360 graden video vr film laten maken”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *